søndag, juli 25, 2010

Interessant møte i Gjesvær







Vi forlot Måsøya torsdag kveld for å komme oss til havn i Gjesvær før uværet kom. Det ble en frisk kryss utover og vi kom i havn 2-3 timer før det braket løs. Takk til yr.no for gode værmeldinger. En noe urolig natt ble det mens uværet raste på utsiden.



I Gjesvær kom vi i kontakt med fiskekjøper og væreier Erling Walsøe. Han har utrolig mye å fortelle fra sin tid i Russland like etter at jernteppet falt. Han var en av pionerene i kontakt med russerne og var rask med å gjennopplive pomorhandelen nå muligheten for det kom tidlig på 90-tallet. Walsøe er svært interessert i historie, kunst og kultur samtidig som han er en aktør i næringslivet.

Han kjøpte den gamle kirka, som var eks fiskerheim i Gjesvær, og bygde den om til sin egen kirke. Den leies ut til den norske kirke og fungerer da som vanlig kirke. Vi fikk spesialomvisning i kirka som har mange kvaliteter en ikke ser i andre kirker. Da den gamle kirka ble brent i 1944 ble kun dåpsfatet berget . Walsøe har kjøpt gamle kirkemalerier fra Tyskland og mye annet for å få kirka til å se ut som han vil. Det er en blanding av det vi ser i norske kirker og russisk-ortodokse symboler, men når en eier sin egen kirke har en vel litt friere tøyler.

Det hele ble avsluttet med et glass rødvin i andreetasjen. Et av de absolutte høydepunktene på turen.

Ingen kommentarer: